feldmarszal

 
Rejestracja: 2008-02-04
✌ ✌ — ✌
Punkty187więcej
Następny poziom: 
Ilość potrzebnych punktów: 13
Ostatnia gra

Zimowe zagadki: Ile jest soli w soli ?

Kuchenna i drogowa niewiele się od siebie różnią.

Pochodzą z tego samego miejsca,mają podobny skład chemiczny. Zasadnicza różnica między nimi polega na zużywanych ilościach.

Pierwszej odrobinkę dodaje się do smaku, drugą sypie tonami na ulice .

W Polsce sól wydobywa się w wielu miejscach, na potrzeby drogowców pracują jednak

tylko dwie kopalnie.

W tej należącej do koncernu miedziowego KGHM w Sieroszowicach

sól jest produktem ubocznym.

W Kłodawie - jedynym. To duże zakłady, ale tegoroczna, na tle ostatnich, śnieżna zima sprawia,

że pracują na pełnych obrotach.

Między solą kuchenną a drogową zasadnicza różnica tkwi w wielkości ziaren.

Te kuchennej mają maksymalnie milimetr, drogowej powinny się w 70 %-ach

zawierać między milimetrem a sześcioma.

Ale na przykład odbiorcy utrzymujący drogi na terenach odkrytych,

gdzie mocno wieje, zamawiają taką, gdzie większych,

więc i cięższych ziaren jest więcej.

Okazuje się też, że nie do wszystkiego sól się nadaje.

Jej używanie ograniczają głównie temperatury.

Już w podstawówce dzieci wiedzą, że sól obniża temperaturę zamarzania wody.

W normalnych warunkach wynosi ona około 0 stopni.

Śnieg w połączeniu z solą zamienia się więc w wodę

również w temperaturach ujemnych. Maksymalnie do minus 20 stopni.

Ale to teoria, żeby dojść do takiej temperatury topienia

każde 100 gramów śniegu należałby zmieszać z 33 gramami soli.

Problem nie leży nawet w gigantycznych kosztach takiego przedsięwzięcia.

Wytworzony w taki sposób roztwór solanki byłby bardo agresywny, niszcząc chociażby buty, podwozia czy beton, nie mówiąc już o przyrodzie.

Sól w dopuszczalnych ilościach skutkuje do minus 8, minus 10 stopni

A na pytanie, ile w soli powinno być soli drogowej, odpowiedź również istnieje.
Nie mniej niż 90 procent.

W praktyce zawartość NaCl w zawiera się między 97 a 98 %.

Sól drogowa według normy PN-86/C-84081/02:

* zawartość chlorku sodu NaCl - co najmniej 90 proc.,

* zawartość substancji nierozpuszczalnych w wodzie - 8,0 proc. maksymalnie,

* zawartość wody - 3,0 proc. maksymalnie,

* zawartość żelazocyjanku potasowego (dodawanego w celu zapobiegania zbrylaniu soli) - 20 mg/kg,

* klasa ziarnowa soli: 1÷6 mm; wielkość odsiewu na sicie górnym 6,0 mm maksymalnie 10 proc., a wielkość przesiewu na sicie dolnym 1,0 mm maksymalnie 20 proc.