pieczarki czy boczniaki.
Dylemat ten możemy rozpatrywać dwojako
od strony kulinarnej - spożywczej
od strony produkcyjnej.
Jeśli chodzi o kwestię spożywcza, to w tej rozprawie nie będzie dotykany wątek czy grzyb to warzywo - to dyskusja akademicka, na inną okazję niż ów blog.czy wszystkie grzyby są jadalne - można przyjać w malej dygresji że tak, aczkolwiek niektóre tylko jeden raz w życiu,
Pieczarki czy boczniaki - myślę przewrotnie , iż kto spróbuje boczniaków nie będzie miał takiego dylematu i skończę temat.
Co do kwestii produkcyjnej - wydaje się iż boczniak czy boczniaki sa łatwiejsze w produkcji - wystarczy nam słoma - ale uwaga koniecznie słoma ze zbóż twardych - jakie to mogę zainteresowanym podpowiedzieć.
Najważniejsze - albo bardzo ważne - to dobrze przygotowac podłoże, musi być ono rozdrobnione i bardzo wilgotne - wszyscy wiedzą że rybka lubi pływać a grzyby uwielbiają wilgośc
Kolejny etap to Inokulacja UWAGA nie mylić z terminem Ejakulacja.
To w skrócie podawanie gotowej grzybni - materiału , takiej bazy dla rozmnażania się naszych grzybków. grzybnie implikujemy w podłoze
UWAGA - do prawidłowego rozrostu potrzeba dużo światła i wilgoci -podobnie jak popularne rośliny na literę K ale po takie rośliny wjeżdza ekipa na kogutach - po boczniaki na razie nie.
Rozwój trwa w pierwszym etapie do 14 dni , do zbioru potrzeba kolejnych 10.
Kiedy zbierać ? należy obserwować kapelusz grzybka, musi się lekko wywinąć
Sprawa stosunkowo prosta
na koncu odpowiedź na pytanie - pieczarki czy boczniaki ?
oczywiste że boczniaki z własnej uprawy !!!
Dziękuje za uwagę