xdx

 
Chcę grać z: kobiety
Szukam: przyjaźni, rozrywki
Znak zodiaku: Koziorożec
Urodziny: 01-03
Rejestracja: 2009-10-26
" Tajemnicą jest kobieta."
Punkty160więcej
Następny poziom: 
Ilość potrzebnych punktów: 40
Ostatnia gra

dla zainteresowanych zdrowym odżywianiem

Zamiast czerwonego mięsa

Jedno z długoterminowych badań, którym objęto 10 krajów europejskich z udziałem prawie pół miliona mężczyzn i kobiet, wykazało istotny związek pomiędzy spożyciem czerwonego mięsa a rozwojem raka. Zależność ta nie miała miejsca przy jedzeniu drobiu, a gdy na talerzu znajdowały się ryby – zapadalność na nowotwory obniżała się.

Zwiększona zachorowalność na nowotwory osób spożywających więcej niż 160 g czerwonego mięsa na dobę, może mieć związek z zawartymi w nim nasyconymi kwasami tłuszczowymi. Jak wykazują badania, wysokie spożycie tłuszczu zwierzęcego w szczególności promuje rozwój raka piersi, jelita grubego i prostaty. Mechanizm tego zjawiska nie jest do końca poznany, jednak najprawdopodobniej nasycone kwasy tłuszczowe sprzyjają zwiększonej produkcji hormonów płciowych, mających pronowotworowy wpływ na niektóre tkanki. Ważny udział w powstawaniu i rozwoju nowotworu może mieć nadmiar cholesterolu. W jelicie grubym składnik ten przekształcany jest przez bakterie do koprostanolu oraz cholestanonu. Związki te stymulują rozwój raka jelita grubego i odbytu. Nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych może także prowadzić do zwiększonego wytwarzania prostaglandyn (hormonów tkankowych), które dynamizują rozwój komórek nowotworowych oraz sprzyjają niepohamowanemu ich rozrostowi. W diecie istotne jest nie tylko ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych, ale także zwiększenie kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, których najlepszym źródłem są ryby morskie. Dieta bogata w kwasy omega-3 hamuje zapadalność na raka prostaty, sutka i jelita grubego.

 

Żrógło : aktywni.pl